KUVATAITEEN OPISKELU ON TARINANKERRONTAA
Ateneumin työpajassa
Arvontaonni suosi 7B-luokkaa, joka pääsi työskentelemään suosittuun Ateneumin työpajatilaan. Teemana oli ekspressiivinen maalaustaide.
AMPIAINEN REMIX -suunnittelukilpailu
Koulumme osallistui valtakunnalliseen arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatushankkeeseen Ampiainen. Sillä haluttiin herättää kiinnostusta suunniteltua ympäristöä kohtaan ja lisätä tietoisuutta alan ammatillisista mahdollisuuksista. Ampiainen-työryhmään kuuluvat arkkitehtuurikasvatuksen läänintaiteilija Jaana Räsänen, Designmuseo, Suomen rakennustaiteen museo, Suomen arkkitehtiliitto SAFA, Teollisuustaiteen liitto Ornamo ja Graafisen suunittelun ammattilaisten järjestö Grafia.
Vuosi 2008 oli Euroopassa kulttuurienvälisen vuoropuhelun teemavuosi. Ampiainen järjesti suunnittelukilpailun, jossa ideoitiin tila, toimintatapa tai jokin muu asia, joka helpottaa toisiin tutustumista. Kilpailuun osallistuivat 8A- ja 8B-luokkien oppilaat. Ennen suunnittelutyön aloittamista he tutustuivat Designmuseon Fennofolk-näyttelyyn ja osallistuivat Suomi-klisee työpajaan.
Kilpailutyöt esiteltiin verkkonäyttelyssä ja koulumme oppilaat menestyivät kilpailussa hienosti. Parhaat työt esiteltiin Designmuseossa 8.-25.1.2009. Kilpailun järjestäjät kutsuivat näyttelyyn omia suosikkejaan ja lähelle palkintoluokkaa yltäneitä töitä. Tällainen työ oli 8A-luokan Amanda Kumpulaisen ja Jemina Sipilän AJ-kumpparit. ”Saappaiden ideana on, että teimme jokaisesta saappaasta erilaisen, koska jokainen ihminenkin on erilainen. On esim. prinsessasaapasta, mansikkasaapasta… KAIKKI ERILAISIA, MUTTA SILTI SAMANLAISIA. Eli jokainen voi olla erilainen yksilö kuulumalla samalla isompaa yhteisöön. Kumpparit on suunnattu kaikille, jotka uskaltavat olla erilaisia. Ne lisäävät yhteisöllisyyttä ja joukkoon kuulumisen tunnetta. Jokainen saapas on valmistettu Suomessa kierrätysmateriaalista.”
Yhtenä yleisöäänestyksen suosikkina palkittiin 8B-luokan Iida Lahti-Nuuttilan, Emmi Mikkosen ja Katariina Väliahdetin työ Tutustumispeli, joka oli myös esillä Designmuseossa. ”Tämä on tutustumista edistävä peli, jossa kaikenikäiset ihmiset ovat itse pelinappuloita. Hauskassa leikkimielisessä kilpailussa liikutaan kolmen ryhmissä toisia ryhmiä vastaan. Ryhmät liikkuvat pelilaudalla ohjaamosta tulevien ohjeiden mukaan. Pelin voisi rakentaa esim. Helsinkiin, Ouluun, Kuopioon, Tampereelle. Se on tarkoitettu suomenkieltä osaaville ja sen voisi myöhemmin rakentaa myös muualle maailmaan.”
DISNEY JA EUROOPAN TAIDE TAIDEMUSEO TENNISPALATSISSA
7D- ja 8A-luokka tutustuivat näyttelyyn, joka toi esiin Disneyn animaatioklassikoiden, kuten Lumikin ja Seitsemän kääpiön, Fantasian ja Viidakkokirjan eurooppalaiset juuret. Näyttelyssä esiteltiin rinnakkain Walt Disneyn studioiden taiteilijoiden teoksia sekä Euroopan taiteen tunnetuimpien mestarien tuotantoa. Tutustuminen animaatiotekniikkaan, elokuvan historiaan, kuvitus- ja maalaustaiteeseen tarjosi monipuolisia virikkeitä omaan työskentelyyn.
Kuvataide kohtaa matematiikan
Luonnontieteiden teemaviikolla kuvataidetunnilla ratkaistiin ryhmätyönä matemaattisia tehtäviä. Oppilaat kokosivat mm. Platonin kappaleita puukepeistä ja hammastikuista ja rakensivat mahdollisimman korkeita torneja 30:stä A4-paperiarkista ja 20cm:stä maalarinteippiä.
Merkkivuoden 1809 kuvataidekilpailu ”Kohtaamisia”






ITSENÄISYYSJUHLA – MIKA WALTARI 100 VUOTTA
Ilmaisutaidon ja kuvataiteen yhteistyönä syntyi itsenäisyysjuhlaesitys Mika Waltarin kunniaksi. Yhdeksäsluokkalaiset esittivät ja kuvittivat valokuvin Mika Waltarin tekstejä.
Peter PAn
Ilmaisutaidon, musiikin ja kuvataiteen yhteistyönä 8. luokkalaiset valmistivat joulujuhlan. Tämän vuoden näytelmä oli Peter Pan.
Nuken tarina
Tekstiilityön ja kuvataiteen yhteisen aihekokonaisuuskurssin Kässää kuvista teemana oli nukke ja sen tarina. Oppilaat suunnittelivat persoonallisen hahmon, valmistivat nuken ja sen vaatteet. Portfolioon kirjoitettiin oman nuken tarina.
RAuha alkaa minusta
Kansainvälisen Lions Clubin järjestämän rauhanjulistekilailun aihe oli Rauha alkaa minusta. Perinteisesti seitsemänsien luokkien kuvataidepainotuksen oppilaat osallistuivat kilpailuun, jälleen hyvällä menestyksellä.
TAIDETAPAAMISIA FORUM BOXISSA
Ruoholahdenrannassa sijaitseva galleria ja taidetila Forum Box järjesti koulurymille taidetapaamisia, joissa tutustuttiin nykytaiteeseen. Syyskuussa 9B-luokka tutki Anna Retulaisen maalausten aihemaailmaa ja öljyväritekniikkaa. Näyttelyn herättämien ajatusten pohjalta oppilaat maalasivat kuvataidetunneilla omat öljyvärityöt. Toukokuussa 7B-luokka vieraili Eeva-Liisa Isomaan Tyttö rannalla näyttelyssä tutustuen polymeerigravyyri-tekniikkaan.
perustekniikoita
Seitsemäsluokkalaisten kanssa kerrattiin osalle jo tuttuja tekniikoita ja syvennettiin tietoja ja taitoja soveltaen niitä omaan kuvalliseen ilmaisuun. Akvarellimaalausten aiheena olivat liskot ja kohopainografiikassa tutkittiin puita.
Kevätnäyttely
Perinteinen kuvataiteen kevätnäyttely pidettiin jälleen kuvataideluokissa.