OPPIMISYMPÄRISTÖT LAAJENEVAT
DIGITAALISUUS TULEE KUVATAITEESEEN
Kuvataiteen opiskelu sai aiempaa paremmat puitteet, kun alkuperäisen luokkatilan viereen remontointiin toinen kuvataideluokka 1998. Meilahden lukio muutti pois rakennuksesta vuonna 1999 yhdistyttyään Käpylän lukion kanssa Helsingin luonnontiedelukioksi, joten tiloja vapautui yläasteen käyttöön. 2000-luvun alussa kuvataiteen oppimisympäristöt laajenivat monipuolisesti Helsingin kulttuuriasiainkeskuksen kulttuurikurssien ja tietotekniikan käytön lisääntymisen ansiosta.
tietotekniikkapainotteinen kuvataide alkaa
Syksystä 2003 Meilahden yläasteen kuvataidepainotuksen rinnalla aloitettiin tietotekniikkapainotteisen kuvataiteen opetus. Uudessa vuoden 2017 opetussuunnitelmassa nimi muutettiin digitaaliseksi kuvataiteeksi. Sisällöltään opetus on alusta alkaen ollut pitkälti samanlaista kuin perinteisessä kuvataidepainotuksessa, mutta kuvantekemisen välineenä on tietokone. Aluksi soveltuvuuskokeen toinen tehtävä tehtiin tietokoneella, mutta myöhemmin alettiin pitää sama koe molemmille painotuslinjoille.
KUlttuurikurssit
Oppimisympäristöt laajenivat entisestään, kun Helsingin kulttuuriasiainkeskus aloitti kulttuurikurssien suunnittelun ja tarjonnan yläasteen kouluille. Ne tukivat koulujen kulttuurikasvatusta ja edistivät osaltaan taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta. Kulttuurikurssit oli tarkoitettu yläkoulujen, lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten opetusryhmille. Oppilaille tarjottiin kulttuurielämyksiä aidoissa ympäristöissä ja kulttuurin ammattilaisten ohjauksessa esimerkiksi teatterissa, taidenäyttelyssä ja taidetyöpajoissa. Kurssien ohjelma suunniteltiin teemallisiksi kokonaisuuksiksi, jolloin taiteen ja kulttuurin kautta voitiin tarkastella laajasti maailman ja elämän ilmiöitä.
Alusta alkaen osalistuimme aktiivisesti kulttuurikursseille, jopa useammalle vuodessa. Ne olivat todella antoisa lisä ja rohkaisivat oppiainerajat ylittävään opiskeluun. Niiden maksuttomuus oli suuri apu koululle. Pilotoimme myös kulttuurikursseja, joiden sisällön oppilaat saivat itse suunnitella annetun budjetin puitteissa. Kurssien yhteydessä aloitettiin upeiden prosessiportfolioiden tekeminen. Kulttuurikurssitoiminta jatkuu edelleen, vaikkakin pienimuotoisemmin.
Alussa oli kuva, 2003
Ville Vallgren ja valokuvausta Ateneumissa
Syksyllä 2003 7A-luokka tutustui Ateneumissa Ville Vallgrenin näyttelyyn, piirsi luonnoksia ja osallistui työpajaan. Siellä jokainen sai muokata Polaroid-kameralla otettua omakuvaa. Luonnosten pohjalta jatkettiin koulussa ihmisen mittasuhteiden ja asentojen tutkimista. Savesta muovailtiin erilaisia tunnetiloja kuvaavia ihmishahmoja.
Paperia ja bittejä
Suomen Rakennustaiteen museon Arkkitehtuurigrafiikka -näyttelyyn liittyi Paperia ja bittejä -työpaja, jossa päästiin toukokuussa 2004 kokeilemaan ArchiCAD-tietokoneohjelmaa, piirtämään ja tutustumaan eri aikojen tapaan kuvata arkkitehtuuria.
SArjakuvan kielellä
Keväällä 2004 sarjakuvataiteilija Heikki Paakkanen vieraili koululla kertoen työstään. Tämän jälkeen oppilaat perehtyivät sarjakuvan kieleen ja historiaan piirtäen omia sarjakuvia.
projekteja ja yhteistyötä
- Kuvataideluokkien oppilastöiden näyttely Opetusviraston näyttelytilassa, 1998
- Yhteispohjoismainen Fantasi-design kilpailu 1998, jossa neljä koulumme oppilaan työtä valittiin Pohjoismaita kiertävään näyttelyyn: Tuuli Aarnialan Tenshin no panda -japanilaistyylinen vaatesarja (hame toteutettiin PTA Groupin toimesta), Marianne Ellermaan Funky Shit -silitysrauta, Saila Semerin Geelikengät ja Pekka Huiman Lepotuoli, jonka prototyypin luonnolliseen kokoon toteutti Avarte. Näyttely oli Helsingin Designmuseossa keväällä 2000.
- Seinämaalaukset 9. luokkalaisten lopputöinä: Leijona-maalaus kuvataideluokkien kerrokseen 2001, ainoa jäljellä oleva, muut on poistettu peruskorjauksen tieltä.
- Oppilaiden töitä ja osallistuminen tv-kuvauksiin Basaari-ohjelmia varten 1998 ja 1999
- Koko koulun Aika-teema, jota Uudenmaan maakuntarahasto ja Meilahden Lions club avustivat ja joka sisälsi paljon taideaiheita.
- Keramiikka-projekti 2000, jota ohjasi Tuire Kannukene.
- Juna ilman asemia, lasten ja nuorten huumeiden vastainen kiertonäyttely (suomalaisia ja slovakialaisia oppilastöitä), näyttely Kiasman Takaikkunassa 2000
taideaineiden yhteistyötä
- Bumtsi bum -esitys, joulujuhla 1998
- Prinsessa Ruusunen -näytelmä, syksy 1999
- Ars 01 – ”Kolmas tila” -projekti yhteistyössä Kiasman ja Villi tanssi -ryhmän kanssa, syksy 2001
- Tirlittan-näytelmä, syksy 2001
- Mbalax, flores et colores, monikulttuurinen vuorovaikutus koulussa musiikin, tanssin ja kuvan keinoin yhteistyössä Sibelius Akatemian kanssa, syksy 2002
- Kolme iloista rosvoa -näytelmä, syksy 2002
- Markkinat-näytelmä, kevät 2003
- Bali, tanssia, musiikkia ja kulttuuria yhteistyössä Siivet ry:n kanssa, syksy 2003
- Tukkijoella-näytelmä, kevät 2004