20 vuotta kuvataidepainotusta
METSÄSTÄ KAUPUNKIIN
Luonto tarjoaa inspiraatiota monenlaiseen kuvalliseen työskentelyyn. Koulumme lähellä on kaupunkimetsää ja merenrantaa, mutta samaan aikaan koulurakennusta ympäröivät kerrostalot ja urbaani ympäristö. Niinpä lukuvuoden teemaksi päätettiin valita Metsästä kaupunkiin.
Lähimetsässä
Elokuun aurinkoisena päivänä kahdeksasluokkalaiset havainnoivat koulun lähiluontoa tehden liitupiirroksia.
Ihannemaisemia
8A- ja 9B-luokka maalasivat öljyväreillä ihannemaisemia. Millainen näkymä rauhoittaa mielen? Millaista maisemaa voisi pysähtyä katsomaan loputtoman pitkään?
Metsän tunnelmia
9A-luokka kuvasi metsän tunnelmia syväpainografiikan keinoin.
Metsän eläimiä
Metsän eläimiä muutti koulun käytäville, kun 8A-luokka ja 8DF-valinnaisryhmä tekivät ryhmätyönä paperimassaveistoksia.
Kaupunkinäkymiä
7A- ja 7B-luokkien kohopainotekniikalla tehtyjen grafiikan töiden aiheena olivat kaupunkinäkymät.
Kaupungin tunnelmia
Seitsemäsluokkalaisten akryylimaalauksissa tavoiteltiin kaupungin tunnelmia värien ja abstraktin ilmaisun keinoin.
Pakkaussuunnittelua
Aiemmin lukuvuonna maalatut metsä- tai kaupunkikuvat olivat lähtökohtana graafisen suunnittelun tehtävässä. Maalauksen värien ja kuvioiden pohjalta suunniteltiin niihin sopiva tuotepakkaus ja se toteutettiin kuvankäsittelyohjelmalla.
Taiteilijatornit
Yhdeksäsluokkalaiset opiskelivat taidehistoriaa ja erityisesti modernia taidetta tutkimalla yhden taiteilijan elämää ja tuotantoa. Jokainen teki kierrätyspahviputkesta taiteilijalle omistetun tornin. Esittelemällä oman tornin ja taiteilijan muille jaettiin tietoa ja otettiin modernin taide haltuun.
Jos olisin talo
8B-luokka pohti kaksipuolisissa arkkitehtuurimaalauksissa, millainen talo kuvastaa omaa persoonaa. Millainen on sen julkisivu, millainen se on sisältä? Olisiko talo kaupungissa vai maalla, yksin vai muiden talojen ympäröimänä, matala vai monikerroksinen, selkeä vai sokkeloinen?
Keski-Aasian taidetta Kiasmassa
9B-luokka vieraili Kiasmassa tutustumassa keskiaasialaiseen taiteeseen.
yhteistyötä eri oppiaineiden ja kulttuurilaitosten kanssa
Taide meille ja heti
Suomi toisena kielenä, kuvataide, Gallen-Kallelan museo
Kässää kuvista
tekstiilityö, kuvataide, Designmuseo
Kulttuurikurssi Se elää!
Annantalon taidekeskus, Taidemuseo Tennispalatsi
Kansainvälinen rauhanjulistekilpailu
Meilahden Lions Club
Joulujuhla
ilmaisutaito, musiikki ja kuvataide
TAIDE MEILLE HETI, ”MINUN KIRJANI”
Koulumme 9. luokkien suomi toisena kielenä ja valinnaisen kuvataiteen ryhmät osallistuivat pilottihankkeeseen Taide meille heti. Se oli Valtion taidemuseon Taidemuseoalan kehittämisyksikön (Kehys) koordinoima koulujen ja kulttuurilaitosten yhteistyöprojekti, jonka tavoitteena oli avata ovia monikulttuuriselle vuorovaikutukselle. Hankkeen ohjausryhmässä toimi opetusministeriön, Opetushallituksen, Valtion taidemuseon ja vapaan kulttuurikentän edustajia. Hankkeessa ohjattiin eri kieli- ja kulttuuritaustaisia oppilaita nauttimaan taidemuseoiden tarjonnasta. Tavoitteina oli tukea maahanmuuttajanuoren yksilöllistä kehitystä ja kasvua, ehkäistä ulkopuolisuuden tunnetta ja syrjäytymistä, lisätä kulttuurista tietämystä ja oppia soveltamaan kuvataiteen tekniikoita omaan kuvailmaisuun.
Taide meille heti -projekteja toteutettiin eri puolilla Suomea. Niissä koulujen kieli- ja kulttuuriryhmät toimivat työparina kulttuuritoimijoiden kanssa. Hanke käynnistettiin osana Euroopan yhdenvertaisten mahdollisuuksien teemavuotta 2007, jota koordinoi Suomessa työministeriö.












Vuokkoja
Käsityön ja kuvataiteen aihekokonaisuuskurssi Kässää kuvista
Olimme tehneet hyvää yhteistyötä edellisenä lukuvuonna Designmuseon kanssa. Niinpä lukuvuonna 2007-2008 Kässää kuvista –kurssin lähtökohdaksi otettiin museon Vuokko Nurmeniemi –näyttely. Vierailimme Designmuseossa tutkien painokangaskuvioita, erityisesti kuvion volyymia suhteessa vaatteen kokoon. Vuoden aikana jokainen suunnitteli, painoi silkkipainotekniikalla, ompeli ja valokuvasi oman Jokatyttö –paidan kunnianosoituksena Vuokko Nurmesniemen suunnittelemalle Jokapoika –paidalle. Ensimmäisenä harjoitustyönä painettiin ja ommeltiin vauvanpaita. Näin tutkittiin kuvion suhdetta erikokoisiin pintoihin. Koko lukuvuoden kestäneestä projektista tehtiin oma prosessiportfolio.
Saimme jälleen työt esille Designmuseoon ja upeat puitteet muotinäytökselle. Sen kunniavieras oli itse Vuokko Nurmesniemi.
Kurssi aloitettiin yhteisellä suunnittelulla.
Se elää – animaation tekemisen meininki
kulttuurikurssi
8B-luokka osallistui kulttuurikurssille, jossa tutustuttiin animaatioelokuvan historiaan, sen keinoihin ja tehtiin omat animaatiot.
Kurssin aluksi tutustuttiin Taidemuseo Tennispalatsin Pixar-näytelyyn ja osallistuttiin työpajaan.
Hanna Laurinsalo ja Mark Ståhle ohjasivat koululla animaatiotyöpajan. Oppilaat tekivät pala-animaatioita, jotka perustuivat suomalaisiin sananlaskuihin.
Tästä, niin kuin aiemmistakin kulttuurikursseista tehtiin oma oppimisportfolio.
Rauha eri puolilla maailmaa
Seitsemäsluokkalaiset osallistuivat jälleen kansainväliseen Lions Clubin rauhanjulistekilpailuun.

Tuhkimo – taideaineiden yhteistyötä
8. luokat tekivät lavasteita ja rekvisiittaa ilmaisutaidon ja musiikin kanssa yhteistyössä toteutettuun joulujuhlanäytelmään Tuhkimo.
pelitestaajina
Ryhmä vapaaehtoisia oppilaita 7C-, 8B- ja 8C-luokilta osallistui maaliskuussa koulumme entisen oppilaan Raisa Palasteen lopputyöprojektiin. Taideteollisen korkeakoulun taidekasvatuksen osastolla tehtävä tutkimus käsittelee nuorten identiteettiä ja kulutusta. Oppilaiden kanssa käytyjen keskustelujen ja kuvallisten ideoiden pohjalta on tarkoitus suunnitella samalle ikäryhmälle suunnattu elektroninen peli. Sen taustalla on mediakasvatuksellinen näkökulma ja peli voi toimia osana kuvataidekasvatusta.
Metsästä kaupunkiin – kuvataidepainotuksen 20-vuotisjuhlanäyttely